Brz, dobar ručak, uz dobro vino

Danas sam flaširao vino i nisam stigao da napravim normalan ručak. A glad dođe, ne pita šta ti radiš. Šta spremiti na brzaka, a da bude ukusno, sočno i kalorijski dovoljno? Mmmm?

Da vidimo šta ima u frižideru i bašti? Aha. Može.

Prvo uzmeš jedan somun i namažeš ga sa čatnijem od crvenog luka i ljutih papričica (1). Pošto se kod pravljenja čatnija štedelo na papričicama, naseckaš malo svežih.

Onda odozgo staviš deblje komade nekog polu-tvrdog sira (edamer, gauda).

Preko toga poređaš zreo paradajz (2) i posoliš krupnom solju. Može i ona Himalajska, ali ne mora.

Ovamo izvadiš koske iz karabataka i bataka, dobro to izlupaš i posoliš pa baciš na roštilj. E sad, moraš da imaš onaj plinski koji se ugreje za 5 minuta. Ako nemaš, može i tiganj. Posle par minuta piletine na roštilju (a ne kažem da mora piletina – ako vam se u frižideru nađe svinjski vrat, pljeskavice ili nešto drugo, sve može) staviš onaj somun pored da se sir malo istopi. Kad je to sve gotovo, staviš meso preko sira.

Šta bi to sve bilo bez sveže sečenog luka prelivenog maslinovim uljem.

Sad poklopiš onim gornjim delom somuna i ostaviš 10 minuta da se sve sjedini.

Ako se pitate šta je ono žuto na paradajzu, nisam prijavio „malo“ majoneza. Mislio sam da se neće videti na fotki.

Jako je važno da posle par minuta sve to dobro pritisnete. Prvo, sokovi krenu da lipte i natapaju somun, a drugo, visina se svede na onu koju normalna ljudska usta mogu da prime.

P.S. Prsti i nokti su crni od vina. Prao sam ruke, časna reč.

Evo kako to sve izgleda pred prvi zalogaj.

Uz ovo jelo obavezna je portikla.

Fusnote

(1) Čatni od crvenog luka i ljutih papričica

SASTOJCI:

2 kg crvenog crnog luka
4 ljute papričice (u zavisnosti od željene ljutine)
200 ml maslinovog ulja
2 kašičice soli
1 kašičica mlevenog bibera
4 grančice majčine dušice (1/2 kašcice suve)
2 listića lovora
200 g šećera
60 ml aceto balsamico sirćeta
100 ml suvog crvenog vina

PRIPREMA:

Sipati ulje u veću šerpu i prodistanti sitno seckani luk i papričice na srednjoj vatri, uz dodatak malo vode, desetak minuta uz stalno mešanje.

Kad luk omekša dodati lovor, majčinu dušicu, so i biber, poklopiti i dinstati dva sata stalno dodajući po malo vode, taman da se ne osuši i zagori.

Onda dodati šećer, sirće i vino i dinstati još sat i kusur. Treba da bude gusto, kao kad se pravi džem.

Sipati u manje tegle. Otvorene tegle držati u frižideru.

Ide super uz sva mesa.

(2) Kada je paradajz zreo? Većina vas nikada nije ni probala zreo paradajz. On se bere polu-zreo (ili polu-zelen) kako bi izdržao transport i desetak dana na policama supermarketa ili tezge na pijaci. Prvo, ako ga berete sami, stavite šaku ispod paradajza i blago ga udarite prstima. Ako vam otpadne u šaku, zreo je. Pri tom treba da bude čvrst na stiskanje, inače je prezreo. Drugo, kada ga rasečete ne sme da bude onih žuto-zelenih pipaka koji se protežu od peteljke ka unutrašnjosti – sve mora da bude crveno. Razlika u ukusu je…neopisiva.