Pinciranje, uklanjanje zaperaka i lišća

Zelena rezidba je tema o kojoj se stalno raspravlja i svako malo izađe neka nova teorija šta valja i ne valja raditi. Za novopečenog vinogradara kao što sam ja utočište je u naučno sprovedenim eksperimentima, pod uslovom da razumem o čemu pričaju. Tako sam nedavno naleteo na veoma interesantno (i lako razumljivo) starije naučno istraživanje …

Pinciranje, uklanjanje zaperaka i lišća Pročitaj više »

Benediktinska jaja

Ja se nikada nisam usudio da ih napravim, ali svaki put kada putujem i odsedam u boljim hotelima, obavezno ih doručkujem. Ja ih volim sa Tabasco sosom, za brže razbuđivanje. Uz ovo predlažem naš dobro ohlađeni penušavac, Good dog Bruno. Prilažem film Džona Kreg Rosa kao ilustraciju. Džon inače pravi božanstvene filmove o pripremi hrane. …

Benediktinska jaja Pročitaj više »

Motika bluz

Gotovo neprekidne kiše u poslednjih godinu dana toliko su natopile zemlju da ni dve nedelje suvog vremena u februaru nije pomoglo da zemlja dođe u stanje za obrađivanje. Sad već 10 dana ne pada kiša i iako na pojedinim mestima stvari stoje ovako u vinograd se može ući, pa se odlučih da započnem sa okopavanjem …

Motika bluz Pročitaj više »

Ćilibar i seljačka pašteta

U francuskoj kuhinji sva jela sa oznakom „de campagne“ odnosno „seljačka“ označavaju da su sastojci krupno i nejednako sečeni odnosno da nisu previše obrađivani. Ova pašteta je neviđeno dobra. Služi se na sobnoj temperaturi, sa kornišonima, dižon senfom, vrućim hlebom (vidi Prirodno nakisao hleb) i našim belim vinom Ćilibar. Seče se na komadiće i tako …

Ćilibar i seljačka pašteta Pročitaj više »

Vino, teroar i promena klime

John Gladstones je već 50 godina ikona u svetu poljoprivredne nauke. Čuvena vinogradarska regija u Australiji Margaret River je osnovana na njegovu preporuku, a njegova knjiga „Viticulture and Environment“ iz 1992. godine je obavezno štivo na fakultetskim odsecima vinograrstva svuda u svetu. Sa njim se ne diskutuje, on se sluša. Osnovna namera ove knjige je …

Vino, teroar i promena klime Pročitaj više »

Prirodno nakisao hleb

Za čitanje ovog recepta potrebno je gotovo isto onoliko strpljenja kao za pravljenje hleba po njemu. Zato se smestite udobno na nekom tihom mestu, opustite se i koncentrišite se. Sam hleb se pravi danima, a šansa za uspeh iz prve je manja od 30%. Nakišnjavanje se odvija uz pomoć spora kvasca i laktobacila koji su …

Prirodno nakisao hleb Pročitaj više »

Korpa