Ozon u vinogradu

Američki časopis Wine Business Monthly svake godine organizuje konferenciju IQ (Innovation+Quality) na kojoj vrhunske vinarije predstavljaju svoje uspešne eksperimente za podizanje kvaliteta vina. Ove godine je Raynolds Family Winery (http://www.reynoldsfamilywinery.com/) iz Kalifornije izvestila o korišćenju ozona u početnim fazama prerade grožđa, čime je u potpunosti izbačen SO2 iz proizvodnje. Za doziranje je korišćena oprema i metodologija italijanske firme Purovino.

Eksperiment je izveden u proizviodnji njihove kupaže Merloa (85%) i Kabernea (15%) „The Quote“, sa maloprodajnom cenom od 100 dolara za 0,75l.

Polovina berbe je odmah iz vinograda stavljena u hermetički zatvorenu sobu, u mrežaste kaveze od 500kg, u koju je upumpana propisana količina ozona. Posle 14 časova izlaganja ozonu grožđe je prerađeno u vino istim procesom pod istim uslovima kao i druga polovina berbe (kontrola), ali bez dodavanja SO2 u bilo kom trenutku proizvodnje, pa ni pri flaširanju. Za kontrolni lot su upotrebljene doze SO2 koje se standardno primenjuju u njihovoj proizvodnji.

U popređenju sa kontrolom, vino od grožđa tretiranog ozonom je bilo otvorenije i imalo izraženiju voćnost i sortnu karakteristiku i na mirisu i na ukusu. Na ukusu je bilo mekše i imalo je manje trpkosti. Boja je bila svetlija.

U nezavisnom senzornom ocenjivanju (ne stručnjaka, već potrošača) skoro svima se više svidelo vino tretirano ozonom umesto sumporom. Ubedljivost ovoga testa je uticala da se cena vina sa ozonom ostavi na $100, a da se ono iz kontrole tretirano sumporom prodaje za $75.

Zaključak izveštaja je bio da je ovo izuzetno dobra tehnika za regione gde se proizvode veoma tamna, jaka vina sa mnogo alkohola kojima je potrebno malo više izraziti voćnost i koja mogu istrpeti mali gubitak boje. Takođe je veliki doprinos dugoročnom očuvanju organskih vina, pošto u SAD uopšte nije dozvoljena upotreba SO2 u organskoj proizvodnji. Raynolds Family Winery gradi novu vinariju u drugom regionu koji daje upravo takva vina i imaju nameru da ugrade opremu Purovino i koriste je u redovnoj proizvodnji.

Korpa