Regent 2016

Dvadeset drugog avgusta palo je 20 litara kiše. Regent, koji još nije bio sasvim spreman za berbu, napio se vode i nabubreo. Plamenjača je kroz dva dana buknula. Falilo mu je, pre kiše, oko 7-10 dana da potpuno sazri, ali sada je bilo pitanje šta raditi – čekati da se sve dobro prosuši 20-tak dana, da se šećer povrati, pa makar žrtvovali deo plamenjači ili brati. Dilemu je rešila prognoza – još kiše. Tako smo se 2. septembra organizovali i brali.

Ubrali smo oko 5t/ha sa iznenađujuće dobrim parametrima. Šećer je bio 22,4, a pH 3,3.

regent 2016Danas smo cedili i presovali.

Zbog one vode radman je bio izuzetan: iscedili smo 900 litara samotoka (57%) i blagim presovanjem (<40 kPa) izvukli još 150.

Jedini problem je bila visoka temperatura vrenja, oko 25ºC. Time se sigurno izgubio deo aromatike. Izgleda da bez čilera ove naše rane sorte koje dospevaju kad su temperature preko 30ºC neće moći da daju rezultat koji se od njih očekuje.

Odoh da uplatim LOTO.