Veg-Veg vino

zadnja-etiketa-cilibarKao što ste do sada mogli da zaključite iz kategorije „Kuhinja“, ja sam prilično daleko od vegeterijanca. Zato me je i iznenadilo kada mi je prijatelj, vegan, rekao da je našim izlaskom na tržište konačno dobio vino koje opušteno može da pije.

I stvarno, kad sam malo bolje razmislio, počevši od uzgoja grožđa pa do flaširanja nigde nema dodira sa sastojcima životinjskog porekla.

U svim oblicima uzgoja grožđa (konvencionalnom, organskom, biodinamičkom) koristi se stajnjak (kravlji, konjski, ovčiji, pileći…). U biodinamičkoj proizvodnji na primer, koja je stepen više prirodna od organske, stajnjakom se pune rogovi krava i zakopavaju u zemlju, pa se posle od toga pravi preparat kojim se zaliva zemlja. Mi ga ne koristimo jer u Srbiji ne možemo da nađemo organski sertifikovan stajnjak. Zato se oslanjamo na zelenišno đubrivo i kompost od organskih biljnih ostataka koji sami pravimo. Pravimo, takođe, tečno đubrivo od koprive i gaveza, kao i mikrobiološko đubrivo (vidi: EM-1).

U samoj vinariji proizvodi životinjskog porekla se uobičajeno koriste za bistrenje vina – riblji mehur, belance i želatin (od svinjskih kostiju). Mi crvena vina uopšte ne bistrimo, već bistrinu postižemo pretakanjem, a belo vino bistrimo samo mineralnim bistrilima (kaolin, bentonit,…).

I tako, potpuno nesvesno, ispostavilo se proizvodimo vina za vegeterijance i vegane. Sad još samo da ih pronađem i nagovorim da kupe.