Vino, zdravlje i sreća

Kako izveštava španski vinski portal Vinetur, naučnici sa univerziteta Tampere u Helsinkiju, Finska, ustanovili su da su osobe koje uz svaki obrok popiju 2 čaše vina (250ml) imaju bolje fizičko i mentalno zdravlje i srećnije su od onih koji ne piju vino uz obroke.

Pokazalo se, takođe, da redovne vinopije retko piju preko mere (ne napijaju se) i da kod takvih nema značajne pojave alkoholizma. Veliki uticaj ima i tip alkohola koji se konzumira za vreme obroka. Dvadeset pet procenata osoba koje uz obroke ponekad piju pivo a ponekad vino ispoljavaju znake alkoholizma, dok je kod onih koji konzumiraju samo vino taj procenat osam.

Istraživanje je izvršeno nad 2.600 osoba od 18 do 69 godina. Rezultati su bili ujednačeni bez obzira na godine, obrazovanje, bračno stanje ili zaposlenost/nezaposlenost.

Portal Vinetur ima posebnu rubriku gde objavljuje rezultate naučnih istraživanja o uticaju vina na zdravlje https://www.vinetur.com/salud/