Plavinci

Nekada davno, kada bi mornari koji su u zoru plovili Dunavom uzvodno prošli između dve ade kod Grocke, ugledali bi sa leve strane brežuljke sa vinogradima koji su se na jutarnjem suncu presijavali u indigo plavoj boji, od Plavog kamena kojim su tada vinogradi bili prskani, pa zato nazvaše te brežuljke Plavinci.

Ti vinogradi su u XX veku uglavnom ustupili mesto kajsijama, breskvama, trešnjama i jabukama, a ponajviše vikendicama nove srednje klase Beograđana. Ali, naziv Plavinci i nešto malo vinograda su ostali.

Tokom 2008. godine mala parcela u Plavincima je oteta od korova, a 2011. godine jedna mala garaža pretvorena je u vinariju Plavinci. Prvo vino ugledalo je sunce 2014. godine.

Proizvodnja u saradnji s prirodom

Organska i održiva proizvodnja

Ovaj znak na flaši vina je jedina garancija za srpska vina da su napravljena u saradnji sa prirodom. Da saznate više o organskoj i održivoj proizvodnji u Plavincima kliknite ovde.

Ručni rad

U Plavincima pažnja se posvećuje svakom grozdu, svakoj flaši vina. Ručno se bere, cedi, flašira, etiketira. Trošimo i do deset puta više vremena po flaši. Ne jurimo za osvajanjem tržišta, već za srcima malobrojnih koji znaju da cene pravu stvar kad je probaju.

Bez hemije u vinariji

Zakon dozvoljava upotrebu čak 49 hemikalija i postupaka u proizvodnji konvencionalnih vina. Mi ih u Plavincima ne koristimo. Ako vas interesuje čega sve može da ima u konvencionalnom vinu koje pijete, pogledajte ovde.

Novi ukusi i mirisi

Vino se pravi od retkih sorti grožđa i ne liči na bilo koje drugo vino koje ste do sada probali. Crveno vino „Indigo“ je od sorte Regent, koju jedini gajimo na Balkanu, a belo vino „Ćilibar“ od sorte Panonia od koje vino prave samo tri vinarije u Srbiji. Više o svakom vinu u našoj Prodavnici.

Dobro i za vegane

Da li ste znali da se vina bistre jajima, mlekom, ribljim mehurom, svinjskim i goveđim želatinom koji svi ostaju u vinu. Mi ne koristimo životinjske proizvode ni u vinogradu ni u vinariji. Naša vina su 100% vegan.

Geografsko poreklo

Plavinci pripadaju Beogradskom vinogradarskom rejonu i u okviru njega Gročanskom vinogorju. Šta to znači?

Stroge inspekcijske kontrole garantuju da je vino proizvedeno u Plavincima od grožđa gajenog u Plavincima, kao i da je na ocenjivanju dobilo dovoljan broj bodova da se legalno nazove kvalitetno ili vrhunsko vino sa geografskim poreklom.