Jerusalimska artičoka (Čičoka)

600,00 RSD

100% prirodna marinirana Jerusalimska artičoka (Čičoka) koja raste u našem organskom vinogradu. Omiljena u toku degustacije vina kod nas u vinariji, sada vam je dostupna i kod kuće.

Šifra proizvoda: 0013 Kategorija:

Jerusalimska artičoka ili Čičoka (Helianthus tuberosus) potiče iz Severne Amerike. To je višegodišnja zeljasta biljka. Može narasti i do 3 metra pa je mi koristimo kao zaštitnu ogradu u našem organskom vinogradu. Jedu se podzemni organi (gomolji), koji izgledom podsećaju na male đumbire.

Iako je mi mariniramo zato što je takva ukusna i zabavna za jelo, Čičoka ima mnoge zdravstvene prednosti:

  • Čičoka sadrži približno isti broj kalorija kao i krompir, oko 73kcal na 100g. Sadrži srednji glikemijski indeks (GI) 50. GI klasifikuje hranu i pića po brzini kojom podižu glukozu u krvi. Hrana sa niskim i srednjim GI se vari polako te  na taj način ne dovodi do brzog skoka glukoze u krvi.
  • Jedan je od najboljih izvora biljnih vlakana poput inulina. Inulin ne sadrži kalorije, a ujedno je i inertan ugljeni hidrat koji ne utiče na metabolizam ugljenih hidrata u telu. Zbog slatkastog ukusa je idealan zaslađivač za dijabetičare i one koji izbacuju kristalni šećer iz ishrane. Inulin ima i prebiotičku ulogu, potpomažući stvaranje korisnih bifidobakterija, koje su normalno prisutne u debelom crevu. Bifidobakterije se bore protiv štetnih bakterija u crevima, poboljšavaju varenje i jačaju imunitet.
  • Zbog sadržaja rastvorljivih i nerastvorljivih biljnih vlakana, čičoka je dobra u borbi protiv konstipacije (zatvora). Biljna vlakna pomažu sprečavanje nastanka karcinoma debelog creva tako što potpomažu izbacivanje toksičnih materija putem stolice.
  • Čičoka sadrži vitamine A, C, E i flavonoide (karotene). Pored ostalog, oni imaju i ulogu antioksidansa te pomažu uklanjanju štetnih radikala. Tako jačaju zaštitu od karcinoma, inflamacija i virusnih prehlada ili gripova.
  • Čičoka je dobar izvor minerala i elektrolita, naročito kalijuma, gvožđa i bakra. 100g sveže čičoke sadrži 430 mg kalijuma ili 9% od potrebnih dnevnih vrednosti. Kalijum je elektrolit koji smanjuje krvni pritisak i stabilizuje puls.
  • U 100g čičoke se nalazi 3,5 mg gvožđa što je 43 % od potrebnih dnevnih vrednosti.
  • Takođe, sadrži i neke vitamine iz B grupe kao što su tiamin, folnu kiselinu (B9), piridoksin (B6), pantotenska kiselina (B5) i riboflavin (B2). 100g sveže čičoke obezbeđuje 0,2mg vitamina B1 (tiamina) što je 13% od potrebnih dnevnih vrednosti. Tiamin primarno utiče na nervni sistem i rad mišića, ali i na metabolizam ugljenih hidrata te na proizvodnju želudačne kiseline. Manjak želudačne kiseline smanjuje varenje proteina što može dovesti do želudačnih bolova.

Teglica sadrži 314ml.

Rok trajanja dve godine. Posle otvaranja mora se držati u frižideru i upotrebiti u roku od dve nedelje.

Nutritivne vrednosti u 100g
Energetska vrednost 226kJ / 53Kcal
Masti <0,1g
– od čega zasićene masne kiseline <0,1g
Ugljeni hidrati 11,40g
– od čega šećeri 3,54%
Proteini 1,88g
So 3,06g

Težina 0,6 kg
Jerusalimska artičoka (Čičoka)
600,00 RSD