Indigo i Chile con carne

 

Požališe mi se posetioci da treba mnogo vremena za moje recepte, da nemaju svi vremena kao dokoni vinogradar u poznu jesen. Zato evo nečeg sasvim brzog, a mnogo dobrog za hladne zimske dane: Chile con carne, ili ti Čili.

Chile con carne jednostavno znači „papričice s mesom“. Meso mora biti matoro (junetina), masnije (od vrata), sitno iseckano (kocke 2cm), nikako samleveno. Paprika suva, više različitih sorti, slatke i ljute. Sve drugo je, po originalnom receptu iz 1840 iz San Antonija, opciono.

Tokom 1920-tih u recept je dodat crveni pasulj, bez koga se danas ovo jelo ne može zamisliti, a nešto kasnije paradajz je zamenio goveđi buljon. Čili se pravi ljut, ali ne previše – ljutinu treba da osetite u jednjaku. Ako vam usta gore, preterali ste.

Najbolji je kad odstoji jedan dan posle spremanja.

Sastojci

  • 500g crvenog mesa
  • 30g celih suvih slatkih paprika
  • 30g celih suvih ljutih paprika
  • 30g (ili više) tucanih ljutih paprika
  • 500g domaće goveđe supe
  • 500g skuvanog crvenog pasulja
  • 5g celog zrna kima
  • 150g sitno iseckanog žutog luka
  • 3 češnja sitno iseckanog belog luka
  • 5g suvog oregana
  • 50g čokolade za kuvanje (70% kakao)
  • 100g seckane suve slanine
  • so po ukusu

Postupak

Prvo u tiganju propržite malo slanine i na tu mast bacite jednu kaščicu tucane ljute paprike. Izmrvite među prstima pola količine kima i ubacite u tiganj. Odmah dodajte meso i pržite ga na srednjoj vatri jako kratko, samo da promeni boju. Duže prženje, do tamno braon boje, učiniće meso žilavim i posle dugog kuvanja.
U većem teškom loncu (najbolje tučanom) stavite luk, beli luk, ostatak kima, oregano, paprike, čokoladu i supu. Polako dovedite do ključanja. Dodajte meso. Poklopite i krčkajte na jako tihoj vatri, da jedva vri, 3-4 sata (u Teksasu ga krčkaju ceo dan). Povremeno promešajte. Pazite da ne uvri tečnost! Ako treba, dodajte po 1/2 dl vode ili supe.
Kada je gotovo, posolite i probajte. Skinite lonac sa vatre da se potpuno ohladi. Ostavite ga preko noći u frižideru.
Da ste u Teksasu, sutradan bi ste ga, polako zagrejanog, jeli takvog kakav je, sa projom ili na obarenom pirinču. Ali, pošto nismo u Teksasu, kada se Chile zagreje, dodajte skuvani pasulj i krčkajte 20-tak minuta, da se potpuno zagreje.
Uz ovo jedite domaći hleb i pijte Indigo.