Kako uhvatiti esenciju vinarije kroz objektiv

Evo jedne neuobičajene teme. Dosta kolega na svoje web portale i društvene mreže stavlja fotografije koje su lošeg kvaliteta, neinteresantne kompozicije ili su previše tipske (mogu se odnositi na bilo koju vinariju u svetu).

Nedavno sam imao priliku da se upoznam sa ekipom iz Vizart Media, studija koji su specijalizovani za fotografisanje hrane i pića, i od njih čujem pametne savete. Onda sam ih zamolio da te savete pretoče u jedan kraći tekst, i oni su se ljubazno odazvali pozivu. Evo šta kažu:

Naglasak stavljamo na reč esencija, suština. Svaka vinarija od grožđa pravi vino, ali se one među sobom razlikuju toliko da dobra fotografija podrazumeva upravo navedeno uhvatitu kroz objektiv suštinu vinarije u kojoj se nalazite.

Problem nastaje kad pokušate da otkrijete esenciju, odnosno ono što je za jednu vinariju jedinstveno, a što će takvim učiniti i vašu fotografiju. Važne i originalne stvari ponekad nisu očigledne i kriju se u detaljima, prirodi, duhu… konkretnim i apstraktnim pojmovima.

Šta vam može pomoći?

Bilo da ste profesionalni fotograf ili je fotografija vaš hobi, preporučujemo da se upoznate sa vinarijom pre nego što je posetite radi dogovora, boravka ili snimanja. Istražite njenu istoriju, lokaciju, kulturu, stil, specijalitete, ponudu. Raspitate se o najboljem vremenu za posetu, uslovima osvetljenja i bilo kojim posebnim događajima ili aktivnostima koje bi se mogle desiti.

Kad sve informacije prikupite i steknete lični utisak, najbolje bi bilo da ga dopunite posetom pre fotografisanja. Tu ćete na licu mesta osetiti atmosferu koju ćete poželeti da zabeležite za sebe, ili druge.

Izaberite pravu opremu. Ako imate mogućnosti ponesite različite vrste objektiva, filtera, stativa i druge dodatne opreme. Za fotografisanje poća u bocama i podruma potrebna je i fotografska rasveta, za snimanje pejzaža, vinograda i arhitekture vinarije pogodan je širokougaoni objektiv, kao i polarizacioni filter. Ako želite da se fokusirate na detalje grožđa, buradi ili boca računajte na makro objektiv. Ovi saveti su, međutim, opšti. Kad god ste u prilici, fotografišite boce sa vinom i na otvorenom, ili blizu velikog prozora sa dnevnom svetlošću. Na prirodnom osvetljenju mogu se napraviti mnogo bolji snimci nego uz upotrebu reflektora.

Neka sve bude čisto i uredno. Sklonite sitnice u enterijeru koje smetaju, izaberite boce sa etiketama bez oštećenja, obrišite dobro bocu od prašine i otisaka prstiju… Ako snimate za profesionalne potrebe, imajte u vidu da su boje vina važne, posebno ako je vino u providnim bocama ili čašama. Ponesite boce sa sobom u studio, kako biste odradili najverniju korekciju boja.

Planirajte fotografisanje kao pričanje priče o vinariji. Rekviziti koje dodajete na fotografiju, ljudi i njihova interakcija i raspoloženje, svetlost, boje… moraju biti u saglasnosti sa osnovnim vrednostima vinarije. Organsko, romantićno, porodično, energično, tradicionalno, moderno… mogu biti na različite načine manje ili više istaknuti i dominantni atributi.

Sarađujte blisko sa vlasnikom pre, tokom, i posle snimanja. Pitajte ga za savet, sugestiju, mišljenje, pomoć. Vlasnici su uvek spremni da vam otkriju tajne o vinariji i vinu do kojih biste sami teško mogli da dođete.

Osim klasičnih snimaka, eksperimentišite sa zanimljivim uglovima i perspektivama, kako biste napravili fotografiju pred kojom posmatrač mora da zastane. Kvalitetna fotografija sa elementima umetnosti prenosi nešto što nije odmah vidljivo, pokrećući uvek snažne emocije.

Imajte u planu i snimke koji nisu bukvalno predstavljanje stvarnosti. Aranžiranje neobičnih predmeta i detalja može da putem simbola prenese, ponekad neočekivano, dublje značenje. Kod vina i vinarija takve stvari su dozvoljene i poželjne.

Najvažnije je da vaša fotografija kod posmatrača pokreće asocijacije, prenosi vrednosti, dočarava ukuse, mirise, šarm, boje, raspoloženje, lepotu, strast… koji baš tu vinariju čine posebnom.

Autor teksta Katarina Vidaković

 

Hrana & Piće