Bugarska autentična vina

Na sajam vina u Sofiji krenuo sam sa idejom da vidim šta se u Bugarskoj pravi od autohtonih sorti, po mogućstvu u organskoj proizvodnji. Ispostavilo se dosta toga. A mnogo šta je i jako dobro. Na sajmu su bila vina iz Bugarske, Rumunije, Srbije, Makedonije, Turske, Grčke i Crne Gore.

Vinarija Via Vinera iz Karabunara je izbacila premium seriju Bulgarian Heritage (Bugarsko nasleđe) gde sija belo vino sorte dimjat. Kremasto sa aromom meda, pečenih pinjola i malo vanile, sa 13% alkohola, dolazi iz Trakijske doline. Ne bi tu bilo ništa čudno da dimjat nije bugarski naziv za smederevku.

Intersantan je i Asamblaž, kupaž sorti crveni misket i rkaciteli, lagano belo vino enologa Dimitra Dimova koji većinu godine provodi u gigantskoj turskoj vinariji Suvla.

Organska vinarija Zlaten Rozhen ima dva bela od kojih se ne zna koje je bolje. Sandanski misket je novostvorena sorta dobijena ukrštanjem autohtone sorte širokolisni misket sa tamjanikom i kabarne sovinjonom 1979 godine. Divno izbalansirano vino sa aromama jabuke. White Sand Family Reserve je od iste sorte ali odležao u korišćenim hrastovim buradima. Po meni, najbolje belo vino koje sam probao.

Od iste vinarije sija crveno Melinška Kupaža Premium. Tu je dominantan rubin, a prate ga melnik 55 (novostvorena sorta ukrštanjem širokolisnog melnika i francuske sorte valdigi) i veoma malo kabarne sovinjona. Sveže voćno vino sa aromama višnje i crvenog voća. Kremasto sa dugom završnicom. Na Concours Mondial de Bruxelles 2017 dobio je srebro, a u iščekivanju su ocena sa Dekantera.

Odlično crveno je i Melnik organske vinarije Orbelus. Tu su dominantni širokolisni melnik i melnik 55 sa jako malo petit verdoa. Moćno vino. Njihovo belo Hrumki od sorte sandanski misket je odmah uz onaj od vinarije Zlaten Rozhen.

Mala organska vinarija Bratanov ima izuzetan crveni Mavrud Single Vineyard od istoimene sorte. A suva Tamyanka Single Vineyard (tamjanika) sa 14,5% alkohola i podosta kiselina, i tek naglaskom muskatne arome, može da zadovolji i jagnjetinu ispod sača.

Iako Grci nisu bili tema; moram da pomenem vinariju Oenops sa belim vinom Vidiano koje dolazi sa Krita. Počeli su da rade tek 2015 berući stare vinograde sa zaboravljenim sortama. Grožđe se fermentiše prirodnim kvascem, po jedna trećina u inoksu, 3 puta korišćenom netostiranom bariku i amforama, ali mu se ne dopušta da oksidiše pa nije oranž vino već čisto belo. Enolog Nikos Karatzas onda pravi kupažu iz ove tri fermentacije i ona odležava na talogu 6 meseci u amforama od 400 litara. Vino ima istovremeno izuzetnu svežinu i punoću, sa visokim kiselinama i 13% alkohola. Ovo iz 2017 će biti još bolje za godinu-dve.