Efektivni mikroorganizmi

Pre nego što pređem na suštinu, potreban je jedan malo poduži uvod. Budite strpljivi.

Pre oko 30 godina profesor hortikulture na japanskom univerzitetu Rjukjus, Teruo Higa, posle višegodišnjeg istraživanja i eksperimentisanja otkrio je da određena kombinacija anaerobnih i aerobnih bakterija i plesni (njih oko 80) izuzetno utiče na dovođenje tla u optimalno stanje, u kome nema potrebe za dodavanjem hemijskih đubriva.

Pre nego što je profesor Higa objavio svoje začuđujuće otkriće, verovalo se da anaerobni (zahtevaju odsustvo kiseonika) i aerobni (zahtevaju prisustvo kiseonika) organizmi ne mogu da žive zajedno na istom mestu. (Upravo iz tog razloga se seljaci i odvraćaju od dubokog oranja – prevrtanjem zemlje mikroorganizmi koji žive duboko, bez prisustva kiseonika, se dovode na površinu gde ih kiseonik bukvalno sprži, a oni koji ne mogu da žive bez kiseonika dospevaju duboko u zemlju gde se bez njega uguše. U nedostatku mikroorganizama koji prirodno obezbeđuju usvajanje hranjljivih materija kod biljaka, moraju se dodavati hemijska sredstva koja ubiju i ono malo živoga što je ostalo u tlu.)

Glavne zvezde Higove mešavine su fototropski mikroorganizmi koji jedu ugljen dioksid i  štetne materije, a proizvode aminokiseline, antioksidante i kiseonik od koga žive probiotički mikroorganizmi (aerobni) iz mešavine.

Profesor Higa je bio i dobra poslovna ličnost pa je patentirao ovu mešavinu, nazvanu EM-1, koju je licencirao u preko 125 zemalja sveta (vidi http://www.emro.co.jp/).

Kod kuće možete napraviti svoje mikrobiološko đubrivo, veoma slično po efektima komercijalnom EM-1:

Korak 1

Stavite 1/4 šolje (od 250ml) belog pirinča i 1 šolju mlake vode i dobro promešajte. Procedite beličastu vodicu u teglu od 0,7l – 1l (pirinač iskoristite za kuvanje) i ovlaš poklopite. Ostavite na mračnom i prohladnom mestu (podrum, ne frižider) sedam dana.

Korak 2

Procedite pirinčanu vodicu kroz gustu cediljku ili retku gazu (biće nešto ljigavo na površini što treba odstraniti) u veliku teglu i na 1 deo pirinčane vodice dodajte 10 delova mleka (na 100ml vodice, 1l mleka, tako da je sve 1,1l). Opet poklopite ovlaš i vratite u podrum na još 7 dana.

Korak 3

Pomirišite. Ako smrdi ne valja, bacite sve pa iz početka. Treba da prijatno miriše na sir.

Odvojte sir koji se stvorio na površini od žućkaste tečnosti (sir dajte domaćim životinjama  – odlično je za probavu, ili stavite u saksije sa biljkama), a u žućkastu tečnost dodajte 1 kafenu kaščicu melase (ima u svakom bio-špajzu). Dobro zatvorite i stavite u frižider, gde može da stoji 6-8 meseci. Ovo se zove serum.

Upotreba

Izvadite potrebnu količinu seruma i dovedite ga na sobnu temperaturu (recimo veče pre). Sat vremena pre upotrebe razblažite 1:20 (u 100ml seruma dodajte 2l nehlorisane vode na sobnoj temperaturi) i 1 kafenu kaščicu melase. Ovo se zove rastvor.

Stavite u prskalicu i primenite na lišće, ili polite po malo pored svakog stabla u zemlju.

Ja sam u početnoj fenofazi cvetanja (pre 7 dana) isprskao 10l rastvora na 10 ari Panonie. To što sam isprskao ima duplo duže lastare od onih redova koje nisam.