Organski Bordo

Bordo je izuzetno težak teroar za uzgoj grožđa. Klima je vlažna i napadi gljivičnih bolesti su veoma intenzivni. Svako malo ih pogodi grad. Povremeni posetilac bi pomislio da se vinogradi prskaju svaki dan.

Uprkos tome, veliki broj vrhunskih vinograda se odlučio za različite oblike održive proizvodnje. Francuska država je uvela standard održivosti (HVE) sa tri nivoa kojima se propisuje stepen biološke raznovrsnosti i upotreba hemikalija koje imaju negativan uticaj na životnu sredinu. Od oko 6.000 registrovanih vinarija u Bordou, HVE sertifikaciju ima više od 1.500.

Organski sertifikat u Bordou ima 796 vinarija

Neki su bili hrabriji pa su ušli u organsku ili biodinamičku proizvodnju. Čak 796 imanja imaju organski sertifikat ili su u fazi konverzije. Chateau Lagrange organski obrađuje 25 hektara. U organskoj proizvodnji su i Château Climens, Fonroque, Latour, Palmer, d’Yquem, kao i Château Angelus.

Domaines Barons de Rothschild imaju 13 hektara u oglednoj biodinamičkoj proizvodnji, uključujući Château L’Evangile i Lafit, a Pontet-Canet ima Demeter biodinamički sertifikat još od 2014. godine. Ukupno 61 vinarija u Bordou nosi Demeter znak na svojim flašama.

Bolji kvalitet nego s konvencionalnim uzgojem, Bernis Lurton

Vlasnica čuvenog soterna Climens, Bernis Lurton, u biodinamici od 2016. godine, nedavno je izjavila časopisu The Drinks Business da im je kvalitet bolji nego kod suseda čak i u teškim godinama. Beru dve do tri nedelje ranije od suseda, a „plemenita plesan“ je daleko otpornija i daje bolji kvalitet nego kada su bili u konvencionalnoj proizvodnji.

Nije samo da svaki vlasnik hvali svoje vino. Naučnici Magali Delma iz Kalifornije i Olivije Gerod iz Francuske zajednički su objavili zbirnu studiju ocenjivanja kvaliteta 128.000 francuskih vina od 1995. do 2015. godine. Postoji opšti trend povećanja kvaliteta i povećanja ocena u tom periodu, ali su organska vina povećala ocene za šest iznad konvencionalnih, a biodinamička čak za 11,8 poena.
priprema biodinamičkih preparata

Priprema biodinamičkih preparata u jednom od vinograda Bordoa

Ovo je veoma značajno po pitanju marketinga prema starijim i potrošačima srednjih godina, posebno za manje poznate vinarije koje ne mogu da se oslone na poznati brend koji sam po sebi simbolizuje kvalitet.

Mlađi potrošači su mnogo više ekološki svesni i nisu toliko impresionirani brendom tradicionalnih vrhunskih proizvođača. Za njih je organska ili biodinamička sertifikacija ključ kod odabira vina. Pošto oni predstavljaju budućnost u potrošnji, nije ni čudo što se vinari iz Bordoa sve više opredeljuju za sertifikaciju.

Verzija ovog teksta objavljena je na portalu vino.rs 15.03.2021.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *