Tajna hiperoksidacije

Još početkom sedamdesetih godina prošlog veka rađeni su prvi eksperimenti sa hiperoksidacijom šire od belog grožđa. Podsticaj za ove eksperimente bio je zahtev vinopija za vinima sa manje sumpora i tražio se način da se u belim vinima izbegne oksidacija posle flaširanja. Pošlo se od pretpostavke da ako se proteini eliminišu iz šire enzimatskom oksidacijom […]

Tajna hiperoksidacije Read More »

Kome se carstvu prikloniti?

Sedajući da napišem ovaj članak, kome je povod moje učešće na festivalu prirodnih vina u Malmeu u Švedskoj početkom avgusta, naleteh na intevju sa Endrujem Džefordom (Decanter). Čovek je savršeno izrazio moje mišljenje o prirodnim vinima: „Veliki problem sa mnogim ovakvim vinima leži u tome što manje intervencije ne znači isto što i izostanak bilo

Kome se carstvu prikloniti? Read More »

Male tajne sumpora

Nedavno sam naleteo na dva članka o naučnim istraživanjima na temu sumpora u vinu, čije rezultate bih da podelim sa vama. Prvo istraživanje uradila je Pariša Hou, direktorka kvaliteta grupacije Constelation koja je vlasnik mnogih poznatih vinskih brendova u Americi, u saradnji sa kolegama sa Kornel univerziteta iz Njujorka (American Journal of Enology and Viticulture

Male tajne sumpora Read More »

Prirodna vina Srbije

Radionica Prirodna vina Srbije na Wine Jam Terroirs 1.decembra, 2018. u hotelu Radisson u Beogradu pokazala je još jednom koliko se bogatstva krije iza tog nesrećnog naziva „prirodna vina“. Nesrećnog, jer je prirodni rezultat vrenja grožđa sirće – vino se može dobiti samo ljudskom intervencijom u tom procesu. Za razliku od organskog i biodinamičkog vina

Prirodna vina Srbije Read More »

Magija u podrumu

Pošto sam prošle godine konačno nabavio čiler, ove godine sam mogao da isprobam „magičnu“ metodu poboljšanja sortne arome u panoniji – stabulaciju! Panonia je takozvana tiolska sorta, baš kao i sovinjon, rajnski rizling, morava, tamjanika, traminac… Roze vina, posebno ona od merloa, takođe dobijaju bitno na aromatici ako se tokom uzgoja loze i prerade povećaju

Magija u podrumu Read More »

Svetska iskustva iz vinograda

U organskom vinogradarstvu sve je u sprečavanju pojave bolesti, pošto kurativna sredstva nisu dozvoljena. Jedna od najznačajnijih i najefikasnijih metoda sprečavanja pojave bolesti je prozračna krošnja. Uzgojne oblike koji omogućavaju prozračnu krošnju izmislili su konvencionalni vinogradari kako bi odložili napade plamenjače i pepelnice u vlažnim godinama. Pioniri su bili sa Novog Zelanda i iz Australije,

Svetska iskustva iz vinograda Read More »