Održivost i poverenje

Nedavna ispitivanja tržišta su pokazala da su opredeljujući faktori kod kupovine vina u segmentu potrošača 25-34 godine vrednost (odnos cena/kvalitet) i organska/održiva proizvodnja. Na šta se stvarno misli kada se govori o održivom vinogradarstvu i očuvanju biološke raznovrsnosti koji su osnova organske proizvodnje. Sama sadnja vinograda na mestu gde loza nije prirodno nikla dovodi do …

Održivost i poverenje Pročitaj više »

Vino za kašiku – sasvim prirodno

Osim u retkim slučajevima, saveti za uparivanje vina i hrane zaobilazeu širokom luku kuvana jela, koja se najčešće i spremaju po kućama u Srbiji. Da li su čorbast pasulj, musaka (od krompira ili plavog patlidžana), rinflajš sa sosom od paradajza ili mirođije, kuvani grašak, boranija ili sataraš previše kompleksnih ukusa, ili na tržištu nema odgovarajućih …

Vino za kašiku – sasvim prirodno Pročitaj više »

De gustibus

Od kada sam počeo da pravim Selenu od sorte tamjanika, prodaja Ćilibara na kućnom pragu je drastično opala. Ljudi dođu, degustiraju sva vina, i na kraju kada treba da se odluče šta da kupe i ponesu sa sobom, Ćilibar često nije na spisku. Selena je gotovo uvek. I, naravno, Indigo. Osim ako posetioci nisu iz …

De gustibus Pročitaj više »

Grčka musaka + organsko vino Indigo

Upozorenje: Za ovo jelo domaćica mora da porani. Musaka, „najgrčko“ tradicionalno jelo, upošte nije grčkog porekla, pravi se sa namirnicama koje su gotovo sve došle sa drugih kontinenata, i daleko je od tradicionalnog: izmislio ga je oko 1920. godine čuveni grčki kuvar Nikolaos Celementes (Νικόλαος Τσελεμεντές) . Nik je radio godinama po najboljim restoranima u …

Grčka musaka + organsko vino Indigo Pročitaj više »

Tajne uspešne degustacije

Neposredno posle ukidanja vanrednog stanja, čim je krenulo lepo vreme, počeo sam da reklamiram na društvenim mrežama degustacije u vinariji. I, potpuno neočekivano, krenula je navala. I ranije sam povremeno pokušavao da privučem goste, ali sa prilično slabim rezultatima. Opravdavao sam nedostatak interesovanja nedovršenim prilazom (staze od nabijenog tucanika i natur beton), nemanjem prave degustacione …

Tajne uspešne degustacije Pročitaj više »

Autentično

Povod za ovo sećanje je odluka francuskih proizvođača vina prirodnom metodom da urade nešto suprotno duhu onoga što rade – da zatraže pomoć države i ubace u kalup nešto za šta su do juče tvrdili da se ne može ukalupiti. Definisali su „prirodno vino“ kako bi se zaštitili od  industrije koja je ukapirala da će pare …

Autentično Pročitaj više »

Tajna hiperoksidacije

Još početkom sedamdesetih godina prošlog veka rađeni su prvi eksperimenti sa hiperoksidacijom šire od belog grožđa. Podsticaj za ove eksperimente bio je zahtev vinopija za vinima sa manje sumpora i tražio se način da se u belim vinima izbegne oksidacija posle flaširanja. Pošlo se od pretpostavke da ako se proteini eliminišu iz šire enzimatskom oksidacijom …

Tajna hiperoksidacije Pročitaj više »

Korpa