Tankovi novog starog doba

U januaru 2021. godine izašlo je posebno tematsko izdanje naučnog časopisa Foods posvećeno novim tehnologijama u proizvodnji crvenih vina. U jednom od naučnih radova opisan je ogled u kome je meren dotok kiseonika u različitim sudovima od prirodnih materijala. Rezultati su poređeni sa standardnim drvenim sudovima. Ogled je rađen zbog sve većeg interesovanja vinara da …

Tankovi novog starog doba Read More »

Održivost i poverenje

Nedavna ispitivanja tržišta su pokazala da su opredeljujući faktori kod kupovine vina u segmentu potrošača 25-34 godine vrednost (odnos cena/kvalitet) i organska/održiva proizvodnja. Na šta se stvarno misli kada se govori o održivom vinogradarstvu i očuvanju biološke raznovrsnosti koji su osnova organske proizvodnje. Sama sadnja vinograda na mestu gde loza nije prirodno nikla dovodi do …

Održivost i poverenje Read More »

Vino za kašiku – sasvim prirodno

Osim u retkim slučajevima, saveti za uparivanje vina i hrane zaobilazeu širokom luku kuvana jela, koja se najčešće i spremaju po kućama u Srbiji. Da li su čorbast pasulj, musaka (od krompira ili plavog patlidžana), rinflajš sa sosom od paradajza ili mirođije, kuvani grašak, boranija ili sataraš previše kompleksnih ukusa, ili na tržištu nema odgovarajućih …

Vino za kašiku – sasvim prirodno Read More »

De gustibus

Od kada sam počeo da pravim Selenu od sorte tamjanika, prodaja Ćilibara na kućnom pragu je drastično opala. Ljudi dođu, degustiraju sva vina, i na kraju kada treba da se odluče šta da kupe i ponesu sa sobom, Ćilibar često nije na spisku. Selena je gotovo uvek. I, naravno, Indigo. Osim ako posetioci nisu iz …

De gustibus Read More »

Grčka musaka + organsko vino Indigo

Upozorenje: Za ovo jelo domaćica mora da porani. Musaka, „najgrčko“ tradicionalno jelo, upošte nije grčkog porekla, pravi se sa namirnicama koje su gotovo sve došle sa drugih kontinenata, i daleko je od tradicionalnog: izmislio ga je oko 1920. godine čuveni grčki kuvar Nikolaos Celementes (Νικόλαος Τσελεμεντές) . Nik je radio godinama po najboljim restoranima u …

Grčka musaka + organsko vino Indigo Read More »

Tajne uspešne degustacije

Neposredno posle ukidanja vanrednog stanja, čim je krenulo lepo vreme, počeo sam da reklamiram na društvenim mrežama degustacije u vinariji. I, potpuno neočekivano, krenula je navala. I ranije sam povremeno pokušavao da privučem goste, ali sa prilično slabim rezultatima. Opravdavao sam nedostatak interesovanja nedovršenim prilazom (staze od nabijenog tucanika i natur beton), nemanjem prave degustacione …

Tajne uspešne degustacije Read More »

Autentično

Povod za ovo sećanje je odluka francuskih proizvođača vina prirodnom metodom da urade nešto suprotno duhu onoga što rade – da zatraže pomoć države i ubace u kalup nešto za šta su do juče tvrdili da se ne može ukalupiti. Definisali su „prirodno vino“ kako bi se zaštitili od  industrije koja je ukapirala da će pare …

Autentično Read More »

Shopping Cart