Intervju za BizLIfe: Stručnjaci koji kažu da nema uslova, nemaju pojma o organskoj proizvodnji

Organska proizvodnja u Srbiji zauzima tek 0,6 odsto ukupnih obradivih površina. Iako je među prvim zemljama uredila pitanje zakonodavnog okvira u vezi organske proizvodnje, Srbija je i dalje na evropskom dnu što se obima te proizvodnje tiče. Hoće li nam se ponoviti “Fruktal”? Poslednjih meseci odjeknula je vest da su slovenački investitori kupili 4.000 hektara …

Intervju za BizLIfe: Stručnjaci koji kažu da nema uslova, nemaju pojma o organskoj proizvodnji Pročitaj više »

Pét Nat – prirodni penušavac

Evropska omladina već nekoliko godina ludi za Pét Nat penušavcima, a u poslednje vreme im se pridružuju i stariji uživaoci šampanjaca. Na našem su se tržištu tek prošle godine pojavili prvi ovakvi penušavci i to vinarija Bikicki i Plavinci, i namah izazvali oduševljenje kako kod mlađih vinopija, tako i u stručnoj vinskoj javnosti. Ali, šta …

Pét Nat – prirodni penušavac Pročitaj više »

Kako se ocenjuje vino

U jednoj sceni kultnog dokumentarca „Somm“, koji prati višegodišnju pripremu kandidata za ispit za titulu Master Sommelier, kandidat ulazi u prostoriju gde ga za stolom čeka šest čaša vina koja mora da opiše u roku od 25 minuta: „Vino je bistro… suvo, punog tela… ušećereni limun… mnogo novog francuskog hrasta… cimet, kardamom, klinčići… srednja kiselost, …

Kako se ocenjuje vino Pročitaj više »

Da li za srpska organska vina ima mesta u svetu?

U situaciji kada se značajniji broj srpskih vinara opredelio za organsku sertifikaciju proizvodnje (Imperator, Plavinci, Mladen Vujić, McC, Francuska vinarija, Ivanović, Kovačević, Jović, Temet, Todorović, Vinarium, Izba Jovanović…) vreme je da se razmišlja i o plasmanu naših organskih vina u inostranstvu. Buduće izvoznike može da zabrine podatak OIV-a da je tražnja za vinom u svetu …

Da li za srpska organska vina ima mesta u svetu? Pročitaj više »

Organski Bordo

Bordo je izuzetno težak teroar za uzgoj grožđa. Klima je vlažna i napadi gljivičnih bolesti su veoma intenzivni. Svako malo ih pogodi grad. Povremeni posetilac bi pomislio da se vinogradi prskaju svaki dan. Uprkos tome, veliki broj vrhunskih vinograda se odlučio za različite oblike održive proizvodnje. Francuska država je uvela standard održivosti (HVE) sa tri …

Organski Bordo Pročitaj više »

Korpa