A tako je dobro krenulo

Ova godina je obećavala da će biti izuzetna. Cvetanje je prošlo gotovo savršeno. Grozdova je bilo i višak, a delovalo je da će biti gusto nabijeni, za razliku od rehuljavih prošle godine. Iako uopšte nije prskano, bolesti nije bilo. Do juče popodne. Grad veličine od graška do oraha padao je punih deset minuta. Vetar je […]

A tako je dobro krenulo Read More »

Mediteran na Dunavu

Starosedeoci Zaklopače imaju još jedan naziv za Plavince – Kalifornija. Činjenica je da je uticaj Dunava na klimu okoline izuzetan. Zima je obično 4-5°C toplija, a leta za isto toliko hladnija. Trešnje cvetaju 5-7 dana ranije nego u okruženju, a grožđe koje obično rađa krajem septembra običava da sazri i tri nedelje ranije, pa je

Mediteran na Dunavu Read More »

Vino, zdravlje i sreća

Kako izveštava španski vinski portal Vinetur, naučnici sa univerziteta Tampere u Helsinkiju, Finska, ustanovili su da su osobe koje uz svaki obrok popiju 2 čaše vina (250ml) imaju bolje fizičko i mentalno zdravlje i srećnije su od onih koji ne piju vino uz obroke. Pokazalo se, takođe, da redovne vinopije retko piju preko mere (ne

Vino, zdravlje i sreća Read More »

Ozon u vinogradu

Američki časopis Wine Business Monthly svake godine organizuje konferenciju IQ (Innovation+Quality) na kojoj vrhunske vinarije predstavljaju svoje uspešne eksperimente za podizanje kvaliteta vina. Ove godine je Raynolds Family Winery (http://www.reynoldsfamilywinery.com/) iz Kalifornije izvestila o korišćenju ozona u početnim fazama prerade grožđa, čime je u potpunosti izbačen SO2 iz proizvodnje. Za doziranje je korišćena oprema i

Ozon u vinogradu Read More »

Knjiga: Organska proizvodnja grožđa

Organska proizvodnja grožđa u Srbiji je prava muka. Na državnoj listi dozvoljenih sredstava za zaštitu i prehranu nema praktično ničega od onoga što je dozvoljeno u Evropi. Literatura na srpskom se pronalazila samo po stručnim časopisima i u zbornicima radova sa naučnih skupova, od čega većine nema na internetu. Strana literatura, iako veoma obimna i

Knjiga: Organska proizvodnja grožđa Read More »

Henri Bonneau – In memoriam

Umro je Onri Bono (Henri Bonneau), u 77. godini od komplikacija dijabetisa. Bono je bio tvorac najčudesnijih vina Réserve des Célestins, Cuvée Marie Beurrier i, naravno, Châteauneuf-du-Pape. Sa svojih 6 hektara, od čega 90% zasađeno Granašom, Bono je stvarao vina bez modernih enoloških sredstava u svom mračnom, vlažnom, buđavom, podzemnom lavirintu sa zemljanim podom u

Henri Bonneau – In memoriam Read More »

Zrelost za visokokvalitetno vino

Zahvaljujući Enovitisu iz Topole imali smo priliku da 3. marta u Kragujevcu prisustvujemo predavanjima istinski vrhunske konsultantske kuće Delteil International. Dominiq Delteil je legenda u enološkim krugovima, čovek koji je selekcionisao ICV kvasce koji počinju sa oznakom „D“ (D21, D47, D254 …) i izmislio proces délestage. Njegov sin Džonatan, koji nam je držao predavanja, iako

Zrelost za visokokvalitetno vino Read More »

Teroar i drugi mitovi o uzgoju vinskih sorti vinove loze

Šta nauka kaže o mitovima koji vladaju u svetu vinarstva, a koje neprestano promovišu vinski kritičari, ocenjivači, blogeri, somelijeri. dr Mark Metjuz (Dr. Mark A. Matthews) ne kreće sa namerom da te mitove razbija, već da otkrije da li su naučno zasnovani ili ne. Ali već u predgovoru naznačuje da se kroz njegovo istraživanje pokazalo

Teroar i drugi mitovi o uzgoju vinskih sorti vinove loze Read More »

Vinarije i Facebook – kako povećati izloženost

U najnovijem dvobroju (jan/feb 2016) australijskog stručnog časopisa Wine & Viticulture Journal (http://winetitles.com.au/wvj/) objavljeni su rezultati studije sa Univerziteta u Adelaidi o reakciji korisnika društvene mreže Facebook na objeve na profilima vinarija. Podaci su sakupljani godinu dana sa profila 12 australijskih vinarija sa ukupno 2236 objava. Cilj studije je bio da se utvrdi kako sadržaj

Vinarije i Facebook – kako povećati izloženost Read More »